JAK WYGLĄDA WSPÓŁPRACA

Współpraca jest dwuetapowa
I ETAP

To szczegółowy wywiad poruszający kwestie z zakresu istniejących jednostek chorobowych, analiza i interpretacja dołączonych wyników badań, dotychczasowego sposobu żywienia na podstawie dzienniczka żywieniowego, a także kwestii związanych ze stylem życia i aktywnością fizyczną. Ustalamy strategię dietoterapii, przekazuję informację o tym jak będziemy działać i dlaczego. Wszystkie informacje są przekazywane w formie pisemnych zaleceń, co ułatwia ich powtórne przeanalizowanie w dogodnym momencie.

W ramach wizyty zostanie wykonana analiza masy i składu ciała.
Przed jej wykonaniem konieczne jest zastosowanie się do kilku zaleceń:

  • Nie spożywać posiłku przez okres 2-3h przed wizytą
  • Do 12h należy przed badaniem zrezygnować ze spożycia alkoholu
  • Na dobę przed badaniem ograniczyć spożycie napojów będących źródłem kofeiny tj: kawa, mocna herbata, napoje energetyzujące

Przeciwwskazaniami do wykonania pomiaru są: ciąża, wszczepiony rozrusznik serca (kardiowerter).

Co przygotować na pierwsze spotkanie?

1. Informacje na temat przyjmowanych leków, suplementów i istniejących jednostek chorobowych
2. Dzienniczek żywieniowy – ZASADY PROWADZENIA DZIENNICZKA ŻYWIENIOWEGO
3. Wyniki badań wg poniższej tabeli:
Rodzaj badaniaOsoby chcące zredukować masę ciałaOsoby cierpiące na insulinoopornośćOsoby cierpiące na niedoczynność tarczycyOsoby cierpiące na HashimotoOsoby cierpiące na cukrzycę typu I i IIOsoby cierpiące na dolegliwości żołądkowo-jelitowe
morfologia
X

X

X

X

X

X
lipidogram
X

X

X

X

X

X
glukoza na czczo
X

X

X

X

X

X
insulina na czczo
X

X

X

X

X

X
poziom witaminy D3
X

X

X

X

X

X
ferrytyna
X*

X

X

X
TSH, ft3, ft4
X

X


anty TPO, anty TG
X


pomiar glukozy z 3dni na czczo i 2 h po obiedzie
X


witamina B12
X*

X
trzypunktowa krzywa glukozowo-insulinowa
X**


Rodzaj badaniaOsoby chcące zredukować masę ciałaOsoby cierpiące na insulinoopornośćOsoby cierpiące na niedoczynność tarczycyOsoby cierpiące na HashimotoOsoby cierpiące na cukrzycę typu I i IIOsoby cierpiące na dolegliwości
żołądkowo-jelitowe
morfologia
X
X
X
X
X
X
lipidogram
X
X
X
X
X
X
glukoza na czczo
X
X
X
X
X
X
insulina na czczo
X
X
X
X
X
X
poziom witaminy D3
X
X
X
X
X
X
ferrytyna
X*
X
X
X
TSH, ft3, ft4
X
X
anty TPO, anty TG
X
pomiar glukozy z 3dni na czczo i 2 h po obiedzie
X
witamina B12
X*
X
trzypunktowa krzywa glukozowo-insulinowa
X**
X* – w przypadku przyjmowania metforminy dłużej niż 6 m-cy
X** – jeśli lekarz zlecił
II ETAP

To omówienie przygotowanego planu żywieniowego, tego co jest istotne w danym schorzeniu i zasad stosowania diety. Przekazuję informacje na temat tego, jak korzystać z diety, istotnych kwestii dotyczących danego przypadku, kluczowych produktów w danej jednostce chorobowej. Przygotowane zalecenia pozwalają na korzystanie z jadłospisu przez 6-8 tygodni, po czym zalecam kontrolną konsultację, w celu weryfikacji zarówno efektów, jak i dalszych zaleceń.