Jak wygląda współpraca
To szczegółowy wywiad poruszający kwestie z zakresu istniejących jednostek chorobowych, analiza i interpretacja dołączonych wyników badań, dotychczasowego sposobu żywienia na podstawie dzienniczka żywieniowego, a także kwestii związanych ze stylem życia i aktywnością fizyczną. Ustalamy strategię dietoterapii, przekazuję informację o tym jak będziemy działać i dlaczego. Wszystkie informacje są przekazywane w formie pisemnych zaleceń, co ułatwia ich powtórne przeanalizowanie w dogodnym momencie.
W ramach wizyty zostanie wykonana analiza masy i składu ciała.
Przed jej wykonaniem konieczne jest zastosowanie się do kilku zaleceń:
- Nie spożywać posiłku przez okres 2-3h przed wizytą
- Do 12h należy przed badaniem zrezygnować ze spożycia alkoholu
- Na dobę przed badaniem ograniczyć spożycie napojów będących źródłem kofeiny tj: kawa, mocna herbata, napoje energetyzujące
Przeciwwskazaniami do wykonania pomiaru są: ciąża, wszczepiony rozrusznik serca (kardiowerter).
Co przygotować na pierwsze spotkanie?
2. Dzienniczek żywieniowy – ZASADY PROWADZENIA DZIENNICZKA ŻYWIENIOWEGO
3. Wyniki badań wg poniższej tabeli:
Rodzaj badania | Osoby chcące zredukować masę ciała | Osoby cierpiące na insulinooporność | Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy | Osoby cierpiące na Hashimoto | Osoby cierpiące na cukrzycę typu I i II | Osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowo-jelitowe |
---|---|---|---|---|---|---|
morfologia | ||||||
lipidogram | ||||||
glukoza na czczo | ||||||
insulina na czczo | ||||||
poziom witaminy D3 | ||||||
ferrytyna | ||||||
TSH, ft3, ft4 | ||||||
anty TPO, anty TG | ||||||
pomiar glukozy z 3dni na czczo i 2 h po obiedzie | ||||||
witamina B12 | ||||||
trzypunktowa krzywa glukozowo-insulinowa |
Rodzaj badania | Osoby chcące zredukować masę ciała | Osoby cierpiące na insulinooporność | Osoby cierpiące na niedoczynność tarczycy | Osoby cierpiące na Hashimoto | Osoby cierpiące na cukrzycę typu I i II | Osoby cierpiące na dolegliwości żołądkowo-jelitowe |
---|---|---|---|---|---|---|
morfologia | ||||||
lipidogram | ||||||
glukoza na czczo | ||||||
insulina na czczo | ||||||
poziom witaminy D3 | ||||||
ferrytyna | ||||||
TSH, ft3, ft4 | ||||||
anty TPO, anty TG | ||||||
pomiar glukozy z 3dni na czczo i 2 h po obiedzie | ||||||
witamina B12 | ||||||
trzypunktowa krzywa glukozowo-insulinowa |
X** – jeśli lekarz zlecił
To omówienie przygotowanego planu żywieniowego, tego co jest istotne w danym schorzeniu i zasad stosowania diety. Przekazuję informacje na temat tego, jak korzystać z diety, istotnych kwestii dotyczących danego przypadku, kluczowych produktów w danej jednostce chorobowej. Przygotowane zalecenia pozwalają na korzystanie z jadłospisu przez 6-8 tygodni, po czym zalecam kontrolną konsultację, w celu weryfikacji zarówno efektów, jak i dalszych zaleceń.